Novosti

 2023, lip 15
Sabmarine:
BOYS BOYS BOYS
AMFITEATAR / DOM MLADIH

PLESNA IZVEDBA
u skolpu glazbeno-scenskog programa TOTAL 350
četvrtak 15.06. u 20 sati

Kupi ulaznicu online te na prodajnim mjestima:

Dancing Bear - Dioklecijanova 6
Tisak Media Split - Vukovarska 207
te na dan izvedbe sat vremena prije početka događanja.
Koreografija: Mateja Miković
Dramaturgija: Espi Tomičić
Izvođači: Endi Schrotter, Karlo Topolovec, Mario Nebosenko
Kostimografija: Nika Čuić
Dizajner rasvjete: Ivan Lušičić Liik
Dizajner zvuka: Dylan Yanez
Producenti: Sabrina Herak Smoković ,Marin Leo Janković

Fotografije: Valerio Baranović
BOYS BOYS BOYS suvremena je plesna predstava koja na pozornicu postavlja plesače koji istražuju svoje tijelo i propitkuju maskulinitet u odnosu na društvo unutar kojeg egzistiraju. Izvođači kroz proces ulaze u prostor intimnog i privatnog, a zatim se na sceni poigravaju s istraženim formama i tjelesnostima vlastitih maskulinih i femininih pojava i obilježja. Prigrlivši stereotipne rodne uloge, kroz plesni se jezik s istima obračunavaju, a rodnu normativnost koriste isključivo kao materijal koji im u izvedbi nudi širok spektar plesnih mogućnosti.

Postavljajući femininost i maskulinost kao jednako prisutnu na muškom tijelu, njihovo zrcaljenje i redefiniranje nam je ponudilo zanimljiv prostor za istraživanje plesačkog tijela. Osim rodno-tjelesnih pitanja kojima smo se bavili u samom istraživanju i u samoj izvedbi, ova predstava se nameće kao bitna pojava na plesnoj sceni. Uzimajući samo muškarce u izvedbeni tim direktno kritiziramo društvo u kojem je ples rezerviran isključivo za žene. Kakvo je to društvo u kojem su neke aktivnosti rezervirane samo za jedan rod, a svako istupanje iz nametnutih očekivanja se diskriminira?

Udruga SABMARINE i danas promiče zdravu zajednicu u kojoj su svi prihvaćeni i ravnopravni te u kojoj svi imaju mogućnost umjetničko kulturno djelovati. Pristupi tabu temama polaze iz potrebe za inovacijom, a ciljevi se postižu angažmanom mladih, afirmiranih te progresivnih umjetnika koji u svom umjetničkom stvaralaštvu pružaju otklon društveno nametnutim normama i konvencijama.

Prekretnica u našem stvaralaštvu bio je projekt “Drive in kultura” održan u svibnju 2020. godine kao prvo javno okupljanje nakon potpune blokade grada uslijed pandemije koronavirusa. Od ovog trenutka SABMARINE djeluje kao produkcijska kuća s ciljem pokretanja novih projekata, afirmiranja autora, ostvarivanja umjetničkih ideja i zamisli, a pritom odrednice i teme na koje smo bili fokusirani kao udruga, implementiramo i danas. Naš je cilj od samog početka bio postati integrirana, široko utemeljena produkcijska kuća i regionalna polazišna točka u kreiranju, proizvodnji, distribuciji, licenciranju i marketingu svih oblika umjetnosti i zabave te povezanih poslova. SABMARINE pritom želi biti oslonac mladenačkoj snazi, želji i euforiji, hrabrosti, ali i kvaliteti.