Arhiva

lis 22
 , 2022.
Zadarski plesni ansambl:
Opera Mediteranea
AMFITEATAR / DOM MLADIH
PLESNA PREDSTAVA
subota, 22.10.2022. u 20 h

Foto: Adrijana Vidić
Opera Mediterranea interdisciplinarni je plesni istraživački projekt umjetnica Josipe Štulić i Matee Bilosnić. Igrajući se s razgovornim folklorom, mislima i osjećajima mediteranske svakodnevice, autorice stvaraju vlastitu opernu formu koja slavi zvukove, mirise i pokrete Mediterana, ljubav prema tradiciji i bunt prema istoj.
'Govor o Mediteranu trpi od mediteranske govorljivosti: sunce i more; vjetrovi, vali, žali; otoci sreće ili izgona; djevojke rano dozrele i starice u crno zavijene; maslina, naranča i limun žut; palme, pinije, čempresi; lađe i pozivi na put; plovidbe i brodolomi, te priče o njima i uspomene na njih; raskoš i bijeda; stvarnost i tlapnja; život i san', poruka je Predraga Matvejevića.

MATEA BILOSNIĆ, plesačica je i koreografkinja koja djeluje na području Hrvatske i Slovenije. U posljednje vrijeme posvećena je autorskim projektima, radu na scenskom pokretu različitih dramskih predstava te koreografiji. Najrecentiji rad joj je autorski solo KLOWN, izveden premijerno na Monoplay festivalu. Osim koreografije u solu potpisuje i glazbu. U suradnji sa Zadarskim plesnim ansamblom kreirala je predstavu Gozd za koji potpisuje koreografiju i oblikovanje zvuka. Od prve suradnje sa Zadarskim plesnim ansamblom postala je stalna članica gdje djeluje u svojstvu plesačice, pedagoginje, koreografkinje, fotografkinje i asistentice u produkciji. Aktivnost u polju edukacije očituje se i kroz Stream Zadar – edukativnu platformu gdje djeluje kao jedna od organizatorica. Također sudjeluje i na Monoplay festival. Dvije je godine bila članica Enknap Group-a gdje je radila kao plesačica s koreografima: Joseph Nadj, Kathleen Fisher, Maria Campos & Guy Nader. Za navedene projekte primila je i grupnu Župančićevu nagradu. Kao oblikovateljica scenskog pokreta u dramskim predstavama surađuje sa Kazalištem Marina Držića u Dubrovniku, Teatrom &td u Zagrebu, GK Trešnja, HNK u Zadru.

JOSIPA ŠTULIĆ je koreografkinja, plesačica i plesna pedagoginja. Nakon studija u inozemstvu sudjeluje u brojnim predstavama i projektima. Trenutno djelovanje veže uz Zadarski plesni ansambl gdje je angažirana u plesnim predstavama, umjetničkim videima, zatim kao koreograf i plesni pedagog. U posljednjim autorskim radovima (Beštija, This is not a love song i 1,2,3,4!) koristi glas i tekst, a vokalnu tehniku prakticira pjevajući u zboru Fige. Radi sa slijepim osobama kroz radionice osvještavanja pokreta u sklopu suradnje s Udrugom slijepih i slabovidnih Zadarske županije te je autorica scenskog pokreta za nekoliko kazališnih ostvarenja udruga Drame Plus i Igrajmo se u Zadru te umjetničke organizacije Arktik.