Arhiva

svi 8
 - svi 29
 , 2021
Ružić Neli :
Timescape
Galerija MKC / DOM MLADIH
IZLOŽBA
Organizacija: MKC Split
Foto: Darko Škrobonja
NELI RUŽIĆ diplomirala je slikarstvo na Fakultetu primjenjenih umjetnosti u Beogradu i magistrirala na Facultad de Artes, UAEM, Meksiko. Imala je niz samostalnih izložbi i sudjelovala na brojnim izložbama, projektima i festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Krajem devedesetih godina odlazi u Meksiko te od 2003. do 2012. godine predaje na ENPEG La Esmeralda, Mexico City. Dobitnica je druge nagrade T-HTnagrada@msu.hr, MSU, Zagreb (2016.) te stipendije ArtsLink (1996.). Njezini su radovi dio kolekcija Galerije umjetnina u Splitu, MMSU Rijeka, MSU Zagreb, Galerije Marino Cettina, Umag, Canal Mediateca Caixa Forum, Barcelona. Od 2013. predaje u Školi likovnih umjetnosti gdje 2014. osmišljava koncept i program Galerije Škola koju vodi do 2018. godine. Vanjska je suradnica u zvanju docenta na Slikarskom odsjeku Umjetničke akademije u Splitu.
U ciklusu radova "Timescape," umjetnica se izravno suočava s pojmom vremena, koje mada pretpostavlja pojedinačnost i osobnu poziciju, uvijek je dio i šireg obzora budući da se istodobno dijeli s drugima, sa čitavom zajednicom, i šire.

"Neli Ružić kroz različite vizualne medije pokušava stvoriti okvir za razumijevanje današnjeg iskustva vremena, a njegove bitne odrednice su nestabilnost, fragmentarnost, rastakanje vremenskih struktura. Estetika heterokronije ili raznovremenosti kojom se služi, potvrđuje taj doživljaj, a ujedno je i oblik konfrontacije nametnutim ritmovima.(…)

Današnjim vremenskim shemama suvereno vlada ozračje brzine i hitnosti. Prilike u kojima nam prijete ekonomske krize, klimatske katastrofe, respiratorni virusi, ostavljaju nas bez daha, a život u neočekivano dugim uvjetima pandemije i zdravstvene krize donosi nam novu stvarnost u kojoj su izobličenja našeg "normalnog" ritma samo iskustvo vremena učinila jasnijim, a disanje, kao mjeru naše svijesti o trajanju, opasnim." (iz predgovora izložbe, Jasna Gluić).