Arhiva

ruj 28
 - lis 19
 , 2017.
Radić Nika:
Puno putujemo
GALERIJA MKC SPLIT / DOM MLADIH
IZLOŽBA

Organizacija: MKC Split
NIKA RADIĆ je rođena u Zagrebu 1968. gdje je diplomirala kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti. Također je završila povijest umjetnosti na Sveučilištu u Beču. U video radovima, multimedijskim instalacijama i fotografijama bavi se temama komunikacije i načinima na koji umjetnost može dokumentirati stvarnost. Bira pojedine trenutke koje svatko može doživjeti na sličan način, ali je zanima kako ih razni ljudi različito interpretiraju. S tim temama se bavila i teoretski te su joj tekstovi objavljivani u knjigama i časopisima u Hrvatskoj i inozemstvu.
Izložba pod nazivom „Puno putujemo“ umjetnice Nike Radić otvara se u četvrtak 28. rujna, s početkom u u 20 sati, u galeriji Multimedijalnog kulturnog centra Split.
Instalaciju čini serija fotografija, drvena prostorna konstrukcija s fotografijama, audio instalacije i dvije video projekcije 'Yurei' i „Noćni portir“, a većina je nastala u Kyotu ove godine za umjetničinog boravka u Vili Kamogawa Goethe instituta.
Koristeći se različitim umjetničkim medijima umjetnica gradi narativ koji govori o načinu na koji gledamo svijet kojem ne pripadamo, zemlje koje turistički posjećujemo i fotografiramo, ponekad zamišljajući kako bi bilo u njima i živjeti.
Mogućnost trajnog života u drugoj zemlji često je tek privid, budući da sa sobom nosi niz skrivenih ograničenja od jezičnih do administrativnih zapreka. Umjetnica konstruira situaciju u kojoj paralelno egzistiraju privlačne mogućnosti i realnost s ograničenjima. Zemlje koje posjećujemo kao turisti, odnosno potrošači, nude jednu vidljivu stvarnost u koju se teško može uklopiti nečiji stvarni život.