Arhiva

lis 26
 - stu 5
 , 2016.
Meštrović Toni :
Plan evakuacije
GALERIJA MKC / DOM MLADIH
IZLOŽBA

17.1 ch ambisonic 3D zvučna kompozicija u prostoru

TONI MEŠTROVIĆ djeluje u formi video i zvučnih instalacija tematski se baveći kulturnim naslijeđem, identitetima i transformacijama koji su zahvatili Dalmaciju od vremena tranzicije. Rastače ih na osoban način, kroz osobne percepcije mora i otoka na kojem je odrastao. Neke od njegovih kontinuiranih preokupacija su asimilacija linearnog i cikličnog vremena, dokidanje naracije na koju smo naviknuli te tema promjene, u širokom rasponu, od bilježenja isparavanja vode, do komentara društvenog ili kulturnog konteksta.
Realizaciju projekta omogućili:
Ministarstvo kulture RH
Grad Split, Služba za kulturu, umjetnost i staru gradsku jezgru
Grad Rijeka, Odjel gradske uprave za kulturu
Novi autorski projekt Tonija Meštrovića pod nazivom Plan evakuacije sniman na Jadrolinijinom putničkom brodu Tijat je multikanalna (ambisonic 3D) zvučna kompozicija koja će biti prezentirana u obliku višednevnog umjetničkog događanja u galerijskom prostoru MKC Split. Umjetnikovo kreiranje audio instalacije u galeriji zbivat će se od srijede 26. listopada do 2. studenog svakog dana osim nedjelje i blagdana od 16 do 20 sati što će ujedno moći pratiti i splitska publika budući da je zamišljeno kao radni proces otvoren za javnost.
Njegov svršetak bit će označen svečanim finissageom 3. studenog u 19 sati, a potom će se izvedbe finalnog rada moći poslušati 4 i 5. studenog od 16 do 20 sati.

Rad Plan evakuacije zvučno dokumentira, kroz sinhronih 18 kanala, brod Tijat te ga na svojevrstan način portretira kao akustički objekt ili instrument. Produkcija rada sastoji se iz snimanja zvukova broda i realiziranja ambisonične 3D kompozicije u studiju, gdje su pripremljeni tek fragmenti kompozicije, te kroz kreiranje konačne izvedbe kompozicije u ambisoničnom 3D prostoru u 17.1 kanalnom surroundu. Na taj način i sam prostor galerije MKCa biva zvučno i prostorno transformiran u auditivni objekt broda, broda koji je među posljednjima takve vrste na Jadranu.