Arhiva

lis 7
 - lis 21
 , 2021.
Larjosto Harri :
Prilagodljivost / Resilience
Galerija MKC / DOM MLADIH
IZLOŽBA


BETON KINO
PROJEKCIJE FILMOVA
četvrtak 7. i 14.10. | 20 h
Organizacija: MKC Split
HARRI LARJOSTO (rođ 1952.) finski je medijski umjetnik koji se izražava na polju fotografije, slikarstva, filma i videa, instalacija i poezije, neprestano testirajući granice različitih umjetničkih medija i disciplina. Njegov rad zaokupljen je pitanjima okoliša i odnosa čovjeka i prirode, uvijek s prisutnom kvalitetom poetskog i apsurda, s elementima crnog humora i vizualnog iznenađenja. U svom video i filmskom opusu kombinira tradicionalni narativ s eksperimentalnim izražajnim modusima često inspiriranim logikom sna.
Harri Larjosto radio je kao predavač na Akademiji likovnih umjetnosti u Helsinkiju (Aalto University) od 2002. do 2008. godine; dobitnik je najviše državne nagrade za umjetnost 2006. godine. Njegovi radovi nalaze se u zbirkama Museum of Contemporary Arts Kiasma (Helsinki), Photographic Museum of Finland (Helsinki), Trondheim Artmuseum (Norway), Maison Européenne de la Photographie/Vidéeothèque (Paris) te u mnogim privatnim zbirkama.
Središnja tema izložbe finskog umjetnika Harri Larjosta je rezilijencija ili prilagodljivost, fleksibilnost čovjeka, društva i prirode. Kako objašnjava sam umjetnik, „u prirodi je prilagodljivost nešto što se podrazumijeva, u ljudskom umu i njegovim postupcima baš i ne. Čovjek se istina prilagođava, ali u svom odnosu prema prirodi nije fleksibilan, uništava svoj okoliš i planet. Državom i društvom upravlja se ekonomskom i političkom moći, prisilom i ne znanjem.“ Prilagodljivost/Resilience” je umjetnički projekt na kojem umjetnik radi od 2019., a ovdje pod tim naslovom predstavlja svoje likovne radove od instalacije Maskarada duhova iz 2013. do dosad neizlaganih foto kolaža iz ciklusa Život pčela iz 2021. godine.

Izbor kratkih filmova i videa iz bogatog filmskog opusa Harri Larjosta predstavljen je na projekcijama 7. i 14. 10. u 20 sati u Beton kinu Doma mladih. O filmovima Pandemic, 27', 2009; Cymbals, 6'25'', 2017.; Bee Keeping, 28', 2019. njihovoj ideji i nastanku govorit će sam autor nakon projekcija.