Arhiva

svi 12
 - svi 26
 , 2022.
Katavić Petar :
Ploha II
GALERIJA MKC / DOM MLADIH
IZLOŽBA

Organizacija izložbe: MKC Split
Foto: Žaklina Antonijević
PETAR KATAVIĆ diplomirao je slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu 2012. godine u klasi prof. Deana Jokanovića Toumina. Radi kao asistent na Odsjeku slikarstva Umjetničke akademije u Splitu. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama.
Izložba splitskog umjetnika Petra Katavića pod nazivom Ploha II nastavak je prethodnih njegovih izložbi Prostor i Arhitektura koje je splitska publika imala priliku vidjeti tijekom 2019. godine u Salonu Galić i Galeriji umjetnina. Ujedno, Ploha II nadopunjena je verzija izložbe pod nazivom Ploha premijerno održane u zagrebačkoj Galeriji SC 2020. godine, a ujedno je i tematska završnica ovog ciklusa. Nastali u posljednjih nekoliko godina, radovi na izložbi temelje se na umjetnikovom promišljanju likovnosti kroz geometrijske i arhitektonske pojmove, a nadahnuće su mu i minimalistički pristup arhitekturi velikana moderne Mies Van der Rohea kao i likovna načela hrvatske umjetničke skupine Exat 51 koja se svojevremeno zalagala za apstraktnu umjetnost te za sintezu svih disciplina likovne umjetnosti.

I dok se u prve dvije spomenute izložbe autor bavio dimenzijama i odnosom čovjeka i arhitekture te potom oblikovanjem prostora kroz volumen, na ovoj izložbi sintetizira probleme oblikovanja tematiziranjem slikarske plohe. Kako ističe kustosica izložbe Ivana Vukušić "bez obzira na autorefleksivnost kojom radovi odišu, Katavić se ne libi istaknuti svoje uzore i kroz radove im na jedan respektabilan način odati počast". U izloženim radovima nastalima u tehnici akrilika na platnu "Katavić prezentira minucioznu i rafiniranu tehniku izrade, ali i otkriva meditativan pristup ključan u procesu nastanka ovog ciklusa radova", objašnjava se u predgovoru izložbe.