Arhiva

lip 23
 , 2024.
Jesús Rubio Gamo, EN-KNAP i Zagrebački plesni ansambl:
Gran Bolero
PLESNA PREDSTAVA
u sklopu glazbeno-scenskog programa TOTAL NOVA 2024.

HNK SPLIT, 23.6.2024. u 20:00 sati
Koncept i koreografija: Jesús Rubio Gamo
Asistentica koreografa: Alicia Cabrero
Asistentica koreografa za Hrvatsku i Sloveniju: Clara Pampyn
Izvedba: EKG (Nuria Capella Florensa, Mattia Cason, Tina Habun, Davide Lafabiana, Tamás Tuza, Carolina Alessandra Valentini) & ZPA (Luna Lilek, Nika Lilek, Silvija Musić, Endi Schrötter, Linda Tarnovski, Karlo Topolovec)
Glazba: José Pablo Polo, based on the music of Boléro by Maurice Ravel
Oblikovanje svjetla: Leon Curk, David Picazo
Oblikovanje zvuka: Gal Škrjanec Skaberne
Kostimi: Katarina Markov (Atelje d.o.o.)
GRAN BOLERO nastaje u koreografiji španjolskog umjetnika Jesús Rubio Gama te u suradnji Zagrebačkog plesnog ansambla i slovenske EN-KNAP Grupe.

Riječ je o adaptaciji i nadogradnji predstave inicijalno rađene za šest barcelonskih i šest madridskih plesača čije su izvedbe osvojila srca kritike te brojne nagrade od kojih se posebno izdvaja španjolska nacionalna nagrada za izvedbene umjetnosti MAX. Ovog puta, šest zagrebačkih i šest ljubljanskih plesača posvećuje se zajedničkom plesu i vraća svevremenskoj Ravelovoj partituri.

Boléro (1928.) je klasična skladba koja je sve samo ne klasična. Cijeli orkestar, svi instrumenti, protivno konvenciji, okupljeni, skupljeni u jedan krešendo u C-duru s nekim strateškim udvajanjima ili konceptualni skokovi & all that jazz, jedno ponavljanje ili eskalacija koja traje dobrih četvrt sata i temelji se na isključivo dvotaktnom ritmu sa 169 ponavljanja. Ostinato, upravo onaj ritam koji će zavladati mehaničkom glazbom i klupski' plesnim podijima u drugoj polovici 20. i prvoj polovici 21. stoljeća. „Mehanički“ nije slučajan pridjev. Boléro se oslanja na bolero, (španjolski) tradicionalni plesni i glazbeni format, žanr iz druge polovice 18. stoljeća, ali u svom orkestralnom, instrumentalnom rastu, sve je samo ne tradicionalan. Balet, kojemu je Boléro izvorno trebao poslužiti kao orkestralna, instrumentalna osnova, u prikazivanju je ciljao na španjolsku tradiciju.

Jesús Rubio Gamo (1982.) nezavisni je plesač i koreograf iz Madrida. Nakon studija baleta, suvremenog plesa, kazališta i književnosti, dobio je MAE-AECI stipendiju za studij plesa u inozemstvu. Preselio se u London, gdje je završio magisterij koreografije s pohvalama na London Contemporary Dance School. Završio je i magisterij izvedbenih umjetnosti u Museo Nacional de Arte Reina Sofía u Madridu. Radovi su mu predstavljeni na međunarodnim festivalima kao što su Chantiers d'Europe (Théâtre de la Ville-Paris), Dancenet Sweeden, Escena Contemporánea (Madrid), The Greenwich and Docklands International Festival (London), FAEL (Lima), Birmingham International Dance Festival, ARC for Dance (Atena), International Theatre Amsterdam, Hay Festival.

Dvije godine zaredom (2017. i 2018.) izabran je za jednog od 20 najznačajnijih mladih koreografa u Europi u okviru međunarodne mreže Aerowaves. Godine 2020. Španjolski nacionalni radio dodijelio mu je nagradu OJO CRÍTICO u području plesa.

EN-KNAP, koji je devedesetih osnovao koreograf Iztok Kovač, iznjedrio je 2007. međunarodnu plesnu tvrtku EN-KNAP Group, koja je od svog osnutka jedini profesionalni ansambl za suvremeni ples u Sloveniji. Grupa koju čine plesači iz cijeloga svijeta odabrani na međunarodnoj audiciji, može se pohvaliti iznimnim repertoarom, nastalim u suradnji s međunarodno priznatim koreografima i redateljima izrazito raznolike estetske provenijencije. U koprodukciji sa Zagrebačkim plesnim ansamblom, Gran Bolero priznatog španjolskog koreografa dobiva jedno potpuno novo ruho. Jedinstvena spremnost ansambla da odgovori na izazove najrazličitijih autorskih poetika podiže razinu svojih produkcija. Kao takav, ZPA i dalje obilježava karijere velikog broja hrvatskih plesača.