Arhiva

stu 15
 - pro 1
 , 2022.
Izložbe – Stvaranje mjesta i Ilustratorski dijalog
GALERIJA MKC / DOM MLADIH
IZLOŽBE

Kustos izložbi: Marko Golub
Organizacija: HDD i Platforma 9,81 u partnerstvu s Multimedijalnim kulturnim centrom i DVK UMAS
ORSAT FRANKOVIĆ / FLOMASTER - STVARANJE MJESTA
Izložba Orsata Frankovića predstavlja tematsko čitanje njegovog dizajnerskog rada od ranih 2000-ih do danas - u rasponu od plakata, preko oblikovanja knjiga do ambalaže i poštanskih maraka, povezane tematskom crvenom niti odnosa grafičkog dizajna i stvarnih i imaginarnih mjesta, gradova, pejzaža, ideje doma, pripadnosti, bliskosti i distance.
Tema izložbe su načini na koje grafičkim dizajnom mogu komunicirati, čitati, interpretirati, kritički analizirati, zamišljati, čak i iznova kreirati stvarna i imaginarna mjesta. Radovi odabrani za izložbu nastali su od 2001. do 2021., u sklopu dva različita dizajnerska studija, inicijalno Laboratorium (2001 – 2012.), a potom Flomaster (2012 – danas), a neki i samostalno ili u suradnjama s drugim autorima.

ILUSTRATORSKI DIJALOG: HANA TINTOR&SRĐA DRAGOVIĆ - PING PONG
Izložba predstavlja posve nove radove dvoje istaknutih mladih ilustratora iz regije, Hane Tintor (Zagreb, 1992.) i Srđe Dragovića (Kolašin, 1990., živi i radi u Podgorici), koji su tijekom protekle godine vodili zajednički crtački dnevnik. Izložba je osmišljena kroz koncept „Ilustratorskog dijaloga“ koji dovodi u komunikaciju dvoje ilustratora koji u dijalogu pokušaju izvući jedan iz drugog slike, priče i ideje koje ne bi pronašli sami. Premda su oboje istaknuti mladi autori na regionalnoj ilustratorskoj sceni, Hana Tintor i Srđa Dragović nikad se nisu sreli uživo. Oboje imaju prepoznatljive, i vrlo različite crtačke stilove.