Arhiva

lis 20
 , 2016.
Goycoole Adrian :
Viva Chile Mierda
BETON KINO / DOM MLADIH
PROJEKCIJA FILMA I RAZGOVOR
četvrtak 20.10.2016. | 19h

ADRIAN GOYCOOLEA rođen je u Brazilu od čileansko britanskih roditelja. Živio je u Rio de Janeiru, Santiagu, New York Cityiju i Midwestu. Vjerojatno zbog svog raznolikog backgrounda i njegovi filmovi često govore o pitanjima mjesta i identiteta ispitujuću prožimanja osobne memorije s društvenim i političkim povijestima. Njegova umjetnička praksa uključuje eksperimentalne, dokumentarne i igrane filmove, ali i više kanalne multimedijske instalacije. Njegovi eksperimentalni filmovi i instalacije su predstavljeni na mnogim mjestima poput filmskih festivala International Film Festival, The Moscow International Film Festival, The London Lesbian and Gay Film Festival…, u galerijama uključujući The Artists' Space (NYC), Taller Boriqua (NYC), La Panaderia (Mexico City) te u Anthology Film Archives (NYC). Radio je u Anthology Film Archives u New York Cityiju, a danas je predavač na Sveučilištu u Sussexu, na Odsjeku za glazbu, medije i film. Predaje kolegije iz filma (dokumentarni, igrani i intermediji).
SAD/Čile, 2013, 88 min, dokumentarni film
Titlovi: hrvatski
Žanr: povijesni
Režija, scenarij, fotografija, montaža: Adrian Goycoolea

Proglašen je jednim od deset najboljih čileanskih filmova u 2014. godini (Twitchfilm.com).
Projekcija filma ¡Viva Chile Mierda! uz razgovor s autorom putem Skypea

Čile, 1974. tijekom noći Pinochetova vojna obavještajna služba pravi raciju u domu redateljeve tete Gaby. Ona, zajedno sa suprugom i bratom, biva povezanih očiju, odvedena u tajni vojni zatvor na ispitivanje. Tri tjedna su mučeni i terorizirani. Za to vrijeme nitko nije znao gdje su, a njihova djeca su čuvana pod oružanom prismotrom. Da im nije pomogao jedan mladi zatvorski čuvar ne bi se uspjeli izvući iz zatvora. Stražar je bio Andres 'Papudo' Valenzuela, koji će nekoliko godina kasnije biti prvi vojni obavještajac koji je javno priznao zločine počinjene od strane diktature.

Kroz intimne intervjue, ilustracije, animaciju i narativ u prvom licu, ovaj film zanimljivog naslova prati živote zatvorenika i stražara promišljajući o dugotrajnim posljedicama tog traumatičnog dijela čileanske povijesti. Njihove priče otvaraju veća pitanja o izgnanstvu, nacionalnom identitetu, istini i pomirenju.

Film ¡Viva Chile Mierda! bio je prikazan na brojnim festivalima: Cinecity Film Festival u Brightonu, El Ojo Cojo International Film Festival u Madridu – Barceloni, Document International Human Rights Documentary Film Festival u Glasgowu, ali i drugdje u Santiagu/Chile (Museo da la Memoria y los Derechos Humanos), Belfastu, Genovi…