Arhiva

ožu 23
 - tra 14
Bilankov Ana :
Smiling Sun
GALERIJA MKC / DOM MLADIH
IZLOŽBA
Otvorenje izložbe: 22.03.2018., 19 h
Organizator izložbe: MKC Split
Program podržava: Grad Split
ANA BILANKOV je multimedijalna umjetnica, rođena u Zagrebu, a živi i radi u Berlinu. Njezina konceptualna i kontekstualna umjetnička praksa uključuje medij fotografije, video/eksperimentalni film, instalaciju i tekst. Izlagala je na mnogobrojnim samostalnim i grupnim izložbama, a njezini eksperimentalni video radovi prikazivani su na više filmskih i video festivala, na kojima je i nagrađivana. Dobitnica je više stipendija i rezidencija, primjerice u Residency Unlimited i Pioneer Works u New Yorku, a nedavno i istraživačke stipendije Senata za kulturu i Europu, Berlin.
Izložba Smiling Sun naslovljena je po najnovijoj dvokanalnoj video instalaciji, koja se ovom prilikom premijerno predstavlja hrvatskoj publici, a zamišljena je kao pregled umjetničinih recentnih multimedijalnih radova nastalih većim dijelom tijekom njezinih rezidencijalnih boravaka u New Yorku. Kao što je i inače karakteristično za radove Ane Bilankov, u njima se propituju fenomeni identiteta, mjesta i vremena (specifičnog i apstraktnog) kao i individualno, kolektivno i psihogeografsko sjećanje.
Ideja za rad Smiling Sun nastala je tijekom umjetničine rezidencije u Pioneer Worksu New Yorku 2015. godine gdje je radila na istraživanju povijesti broda kruzera „rođenog“ kao Galileo Galilei u Genovi 1961. godine. Promijenivši za svog života više imena, vlasnika i kontinenata, kao i rodnu pripadnost (s obzirom na gramatičku različitost jezika), godine 1999. potonuo je u morima Indonezije. Treći u nizu njegovih identiteta – brod Meridian, bio je prvi "celebrity cruiser" koji je plovio na ruti New York-Miami-Karipski otoci, a na njemu je nekoć davno, u zadnjem razdoblju svog života, radio i umjetničin brat. Time se u povijest broda uključuje i dimenzija osobne povijesti i gubitka.