Arhiva

ruj 13
 , 2016.
Bacači Sjenki :
Bitka na Neretvi
SCENA MKC / DOM MLADIH
PREDSTAVA
utorak 13.09.2016. | 20h

BACAČI SJENKI su višestruko nagrađivana neprofitna umjetnička platforma iz Zagreba koja je u svom 15-godišnjem radu i javnom djelovanju ostvarila više od 150 suradnji s profesionalcima iz više od 30 zemalja svijeta te realizirala više od 50 edukativnih, kazališnih i filmskih projekata i manifestacija na 4 kontinenta.
U suradnji s: F I A T – Festival Internacionalnog Alternativnog Teatra, međunarodnom platformom Urban Hum, Art radionicom Lazareti te Multimedijalnim kulturnim centrom Split Bacače sjenki podržavaju: Europska kulturna fondacija, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada "Kultura Nova", Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb i drugi.
PODACI O PREDSTAVI:
Autor koncepta i redatelj: Boris Bakal
Dramaturginja predstave: Anja Pletikosa
Scenograf predstave i koautor: Leo Vukelić
Izvođači radova: Boris Bakal, Leo Vukelić
Autor glazbe i zvučnih slika: Tomislav Babić
Kostimografkinja: Ivana Bakal
Video oblikovanje: Vedran Senjanović
Oblikovanje plakata: Ivan Klisurić
Produkcija: Bacači Sjenki
MEDITERANSKA KAZALIŠNA TURNEJA BACAČA SJENKI
„Bitka na Neretvi“ u Podgorici, Kotoru, Dubrovniku i Splitu

Nakon dosadašnjih izvedbi u Laubi i Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu, te gostovanjima na 5. FEN festivalu u Opatiji, na 8. festivalu Perforacije te na 10. AKTO festivalu u Bitoli, „Bitka na Neretvi“ kreće na svoju prvu mediteransku turneju u okviru koje će predstavu biti moguće vidjeti i na sceni splitskog Multimedijalnog kulturnog centra, u utorak 13. rujna u 20 sati.

Pitamo se na ovoj turneji kada je jadni, nespretni i simpatični Pajo Patak definitivno postao Paško? Ili je taj Paško neki sasvim drugi lik koji je u dijaspori čekao da pobijedi demokracija i da uzurpator Pajo skupa s autohtonim neretvanskim pelikanima pobjegne pred blagodatima ujudbene melioracije? Hoće li Pelikan(i) čekati još jedno stoljeće prije nego se vrate u plodnu dolinu Neretve? Razara li nas ono što nas spaja? - to su sve pitanja na koja Vam nećemo dati odgovore, ali ćemo Vas prisiliti da osjetite gorčinu slatke neretvanske mandarine – dospjele tamo poklonom japanskog cara davne 1933. godine.

Ovaj antispektakl je razgovor dvoje umjetnika koji nastoje pomiriti svoje ukrštene, zapletene, ali i često suprotstavljene sudbine; ona je presjek povijesnih i osobnih realiteta i fikcija koje nadilaze općeprihvaćene okvire sadašnjosti. Što je moglo biti da je bilo drugačije? - pitanje je koje Boris Bakal i Bacači sjenki i ovoga puta nameću svojoj publici, znajući da ispravnog/točnog odgovora nema.

Nadpovijesni i metadramski izvedbeni antispektakl "Bitka na Neretvi" je odgovor na potragu za Arhimedovom točkom u svemiru. To je naprasno neprekinut i nedosljedan scenski dijalog dvoje ljudi u potrazi za samim sobom. To je pokušaj promišljanja pojmova sreće, emancipacije, slobode, sigurnosti, odgovornosti i budućnosti u doba permanentnog dokidanja i pretpostavljanja dijaloga i smisla. Ta potraga, ona je i zamišljeno i stvarno promišljanje zelene doline suvremenosti u događajnom prostoru-instrumentu scene koja je u mogućnosti promišljati sve.